Bruine ratten

Bruine ratten: Rattus norvegicus Berkenhout.
Uiterlijk/Ontwikkeling:

Kleur meestal grijsbruin en bij de buik iets lichter. Er zijn vele variaties mogelijk.
Ze hebben een vrij stompe snuit en een stevige lichaamsbouw. De staart is iets korter dan het lijf. Het gewicht is ongeveer een halve kilo bij een lichaamslengte van 22 tot 30 cm. De uitwerpselen zijn 2 cm lang en 0,5 cm dik met stompe uiteinde.
De vrouwtjes hebben een draagtijd van 21 tot 23 dagen met ongeveer een nest grootte van 7 tot 10 jongen.
De jongen zijn na 3 maanden geslachtsrijp. Het zijn uitstekende zwemmers en gravers en zijn echte "cultuurvolgers".
Het zijn alleseters maar hebben wel drinkplaatsen nodig. Ratten zijn vooral `s nachts actief en komen vaak voor bij slootkanten, in riolen/mestputten en onder gebouwen.

Schade:

Knaagschade aan bijvoorbeeld kabels en leidingen, verzakkingen van bestratingen e.d., overbrengen van ziekten, o.a. de ziekte van Weil.
Maar ook zijn ratten verspreiders van diverse ziekten zoals varkenspest, vogelpest e.d.

Wering/preventie:

Ratten hebben slechts 20 mm nodig om binnen te komen, dus panden dicht laten maken buitenom is sterk aan te bevelen.
Maak buitenterreinen onaantrekkelijk door geen losliggende materialen tegen de buitengevels te stapelen afvalcontainers goed gesloten te houden.

Bestrijding:

Bestrijding met toxic lokazen is buitenom in eerste instantie wettelijk niet toegestaan, voordat alle preventieve maatregelen genomen zijn en alternatieve vangsystemen niet afdoende zijn bij grote overlast. De laatste jaren zijn deze vangsystemen behoorlijk verder ontwikkeld en zijn die in de meeste gevallen goed werkzaam. Voor meer informatie kunt u hiervoor een offerte bij ons opvragen.


        
Share by: