Huismuizen

Huismuis: Mus musculus L.
Uiterlijk/Ontwikkeling:

De rug is meestal lichtbruin tot donkergrijs en de onderzijde meestal lichter van kleur.
Ze hebben een slanke bouw met spitse kop en in verhouding vrij grote oren. De staart is dun en even lang of iets langer dan het lichaam.
Het gewicht van een volwassen dier varieert van 15 tot 30 gram met een lengte van ongeveer 10 cm.
Het vrouwtje krijgt gemiddeld 6 tot 10 worpen per jaar met een nestgrootte variërend van 5 tot 6 jongen. Deze jongen zijn al na 2 maanden geslachtsrijp met een draagtijd van maar 3 weken. 
Huismuizen zijn echte cultuurvolgers en leven vooral in gebouwen tussenwanden en plafonds. Zijn vooral `s nachts actief en eten van alles.
Hun uitwerpselen zijn makkelijk te herkennen aan de spitse vorm en zijn ongeveer een 1 cm lang. Ze zetten vaak urine sporen uit die ze gebruiken als looppaden. Hoewel hun zicht slecht is wordt dit ruimschoots goed gemaakt door hun reukorgaan "van Jacobson". Ze ademen lucht in die ze langs het orgaan voeren in hun bek en ruiken hiermee als het ware de weg.

Schade:

Huismuizen kunnen veel schade veroorzaken door overal hun uitwerpselen te verspreiden die besmet zijn met ziektekiemen.
Verder veroorzaken ze veel knaagschade aan allerlei materialen en producten die vervelende gevolgen kunnen hebben (denk aan elektra kabels bijvoorbeeld).

Wering/preventie:

Het is altijd zinvol om het pand zoveel mogelijk dicht te maken aan de buitenzijde maar ook aan de binnenzijde. Een huismuis heeft al genoeg aan openingen die groter zijn dan 5 mm.Verder is het van belang om zoveel mogelijk het voedselaanbod te zien te voorkomen aangezien ze maar 3 tot 5 gram voedsel nodig hebben. Daarom is de algemene hygiëne van groot belang.

Bestrijding:

Een bestrijding tegen huismuizen voeren we in eerste instantie uit door het inzetten van diverse vallen. Wanneer dit niet het gewenste resultaat oplevert, dan zetten we toxic lokazen uit op strategische plaatsen.          
Share by: